Co je humidor ?

Každý milovník doutníků by měl mít doma pořádnou výbavu k doutníkům, každý kuřák doutníků má určitě doma zapalovač, ořezávač, nebo popelník. Ale to není všechno.

Pro správné skladování je důležitý kvalitní humidor.

První humidor vynalezl Alfred Dunhill, po návratu z dlouhé cesty na Kubu do Anglie si uvědomil, jak moc chuť doutníku závisí na vlhkosti a blízkosti podnebí k rovníku, a v roce 1907 vložil nádrž na vodu do cigaretové skříně. Jen o půl století později přišel Davidoff s prvním sériově vyráběným přenosným humidorem. 

Humidor je skříňka, která zajišťuje vhodnou vlhkost a cirkulaci vzduchu pro Vaše doutníky. Obvykle se vyrábí ze dřeva a téměř vždy má vnitřní výstelku z cedru, jenž má pro skladování doutníků ideální vlastnosti drží vlhkost a odpuzuje tabákové broučky. Je vybaven zvlhčovačem a také vlhkoměrem pro sledování a měření hladiny vlhkosti. Ideální vlhkost je totiž okolo 70%, což těžko docílíte doma někde v šuplíku.

banner 1_4

Krátkodobé odchylky vlhkosti, ať už směrem nahoru nebo dolů, nejsou žádným důvodem k obavám a nevedou k trvalému poškození doutníků. Nicméně pokud necháte doutníky vyschnout, mimo humidor, může dojít k nevratnému poškození po pouhých několika dnech.

Humidory mohou mít velikost malé krabičky až po celé místnosti pro uskladnění tisíce doutníků. Na našem webu se setkáte s Cestovními humidory, Stolními humidory a Skříňovými humidory.

K humidoru je možné si navíc objednat doplňkový zvlhčovač do humidoru, který by měl držet optimální vlhnost v humidoru pro správné skladování doutníků.

Můžete si je objednat online na našem e-shopu www.svetdoutniku.com  pokud si nebudete vědět rady s výběrem můžete nás navštívit osobně na našem obchodě Praha 9, Letňany. 

banner 2a