Fermentace tabáku

Fermentace neboli kvašení je jedním z klíčových kroků při výrobě tabáku tak, jak ho známe. Právě fermentace ovlivní výslednou chuť a aroma nejvíce. Navíc se díky tomuto procesu odstraní veškeré nečistoty a tabák ztratí určité procento nikotinu. Způsobů fermentace existuje nespočet, a tabákové firmy je většinou tají. Dobrá fermentace je jako tajná ingredience, která dělá výsledný tabák jedinečným.

Tabák se sklízí jakmile začne žloutnout, těsně před kvetením. Sklízí se suchý, nejčastěji tedy odpoledne, kdy slunce vysuší veškerou noční vlhkost. Po sklizni následuje proces sušení, kdy se listy svazují a věší do sušících domů, dokud nezískají krásnou typicky doutníkovou hnědou barvu.

Nyní již následuje proces fermentace, kdy se tabákové listy navlhčí a zamezí se přístupu kyslíku. Existují v zásadě dva hlavní způsoby fermentace. Při pomalé fermentaci se listy nechají několik týdnů fermentovat při relativně nižší teplotě, zatímco u rychlé fermentace se vystaví vyšší teplotě, ale jen na pár hodin. Dále existují různé kombinace těchto dvou postupů.

Dostali jste během čtení chuť na dobrý doutník? Svět doutníků doporučuje Cohiba Siglo II., který se perfektně hodí jak pro začátečníky, tak pro zkušené nadšence do doutníků. Doutník obsajuje sladkou krémovost s tóny fazolí a kakaa.