Jak zapalovat doutníky

jak správně zapálit doutník 1200x300 2

Zapálení doutníku je velmi důležitý, ne-li rozhodující okamžik a vyžaduje zvláštní pozornost a klid. Doutník by neměl být zapálen příliš rychle nebo příliš pomalu, ale mírnými malými potahy. K zapálení doutníku se doporučuje použít speciální zápalky nebo zapalovač. Nepoužívejte benzínové zapalovače, protože vůně hoření může změnit chuť doutníku.

Aby se snížily tepelné rozdíly, doutník se zapálí přidržením mezi prsty a otáčením tak, aby noha rovnoměrně přišla do styku s plamenem, který musí být udržován v nakloněné poloze ve vzdálenosti asi dvou centimetrů.

Podle pravidel je při zapálení doutníku nutné mírně zasáhnout nohu, aby bylo zajištěno správné spálení (noha by měla být rovnoměrně červená). Tradice vyžaduje, aby byl doutník zapálený dlouhými dřevěnými zápalkami. Voskové zápalky a běžné zapalovače mohou ohrozit chuť elitního kubánského doutníku. K dispozici jsou také speciální zapalovače, které zajišťují správné zapálení doutníku.

Dobrý doutník není třeba klepat, aby se odstranil popel, jako je tomu u cigaret - popel padne sám ve správný čas. Čím lepší je doutník, tím lépe drží popel. Na začátku by neměly být “šluky” příliš časté: to vede pouze k přehřátí doutníku a kazí jeho chuť. Chuť závisí hlavně na vlastnostech doutníku, pokud je kvalita tabáku dobrá, můžete si užít vynikající kouření. 

Pokud jste začátečník, pak může doutník v první polovině kouření zhasnout, pak je třeba jej „oživit“ a opět zapálit. Je lepší to udělat hned, když je ještě žhavý: odstranit přebytečný popel, vyfouknout doutník, abyste odstranili starý kouř, a otočením doutníku jej znovu zapálit. A teď můžeme přejít k hlavním 2 metodám, kterými můžete zapálit doutník.

METODA č.1: Pro kuřáky začátečníky:

Plamen je na noze doutníku, ale nedotýká se ho. Počáteční šluky jsou slabé a pravidelné a doutník se musí otáčet pomalu, aby se plamen dotýkal všech stran. Když je doutník zapálený, vyjměte jej a lehce odfoukněte na nohu.

jak správně zapálit doutník 1200x300

METODA č. 2: Pro skutečné odborníky:

Proč jsou první šluky tak hořké? Protože horní část doutníku je přehřátá. Prosím, mějte trpělivost a postupujte následovně. Vezměte doutník mezi palec a ukazováček a držte nohu doutníku těsně nad špičkou plamene; otáčejte doutníkem tam a zpět mezi dvěma prsty, pomalu tak, aby byl celý povrch nohy vystaven plameni. Když zápalka vyhoří, vezměte si další. V určitém okamžiku si všimnete záblesku modrého plamene vycházejícího z nohy doutníku - to je znamení, že doutník vystřelil správně.

Tato metoda jemně odstraňuje vlhkost z tabáku a umožňuje optimální hoření. 

Své doutníky nezapomínejte řádně skladovat, pro zachování optimální chuti a aroma. Doporučujeme používat humidor. Mezi doutníkové příslušeství by vám neměl chybět ani popelník a ořezávač na doutníky.
 
Zde můžete najít nabídku zapalovačů od SvětDoutníků.com