Jak vybrat ten správný doutník

jak správně vybrat doutník 1200x300 2

Rozhodnout se o tom pravém doutníku a neudělat chybu před zahájením kouření není snadný úkol. Existuje však řada kritérií, jejichž znalost významně zvýší pravděpodobnost správného výběru doutníku. Na světě existují stovky různých doutníků. Jak se orientovat v této rozmanitosti? Jak se naučit vybrat si jeden ze všech doutníků, který v tuto chvíli poskytne maximální potěšení? Odpověď je jednoduchá - méně hledat na internetu a více kouřit. Porozumění přichází se zkušenostmi.

Prodejce

Nejprve se musíte chránit před padělky. Nejjistějším způsobem, jak toho dosáhnout, je nakupovat doutníky pouze na důvěryhodném místě, od oficiálních dovozců, prodejců a distributorů, jako je například světdoutníků.com. :)

Země výrobce

Spolu s doutníky můžete studovat geografii celého regionu, kde má každá země svůj vlastní zvláštní styl. Ale s 99% pravděpodobností se při první návštěvě obchodu s doutníky vaše nabídka zmenší jednoduchou otázkou: Kuba nebo Dominikánská republika? Kuba se vyznačuje silnějšími,  Dominikánská republika zas lehčími doutníky. Zkuste obojí - čím více, tím lépe - a poté přejděte do Nikaraguy, Hondurasu, Mexika a dalších zemí.

Cena

Cena doutníku není objektivním ukazatelem jeho kvality. Drahé doutníky jsou dobré, ale kdo řekl, že levnější doutníky jsou horší? Zaplaťte za doutníky to, co jste za ně ochotni zaplatit - myšlenka na cenu potěšení by neměla pokazit samotné potěšení.

Barva a vzhled doutníku 

Vzhled doutníku může hodně napovědět. Důležitá je rovnoměrnost barvy krycích listů, hladká struktura a absence jakýchkoliv skvrn nebo prasklin. Žíly musí mít stejnou barvu jako samotný list doutníku. Ale barva nemá nic společného se sílou chuti, na rozdíl od populární mylné představy. Tmavé doutníky jsou silné a světlé doutníky slabé (a občas to může být i naopak).

jak správně vybrat doutník 1200x300

Obal a konzistence

Doutníky lze balit do dřevěné krabice, kovové nebo plastové tuby nebo celofánu. Než si budete kupovat celá balení, vyzkoušejte raději po kouskách, abyste věděli co vám nejvíce vyhovuje. Nezapomeňte si současně koupit humidorPokud je to možné, bylo by nejlepší zjistit stupeň vlhkosti doutníku, ať není příliš suchý. Když vezmete doutník do ruky, musíte věnovat pozornost stupni komprese při lehkém tlakem prstů a nepřítomnosti protlačených míst, stejně jako rovnoměrné hustotě. 

Velikost

Jeden z klíčových parametrů je také délka doutníku, která přímo ovlivňuje dobu kouření. Jestli máte čas - vyberte si něco většího typu Robusto, Toro nebo Piramides. Pokud nemáte moc času, doporučujeme menší rozměry doutníků jako jsou například Perla, Minutos, Corona nebo doutníčky typu Cigarillos.

Nakonec

Tou nejdůležitější věcí při výběru doutníku je upustit veškeré pochybnosti. Každý člověk má svůj vlastní vkus a preference, takže zaměřit se na doporučení jiných lidí není zdaleka tím nejlepším přístupem. Nechte se vést svým vlastním vkusem, experimentujte a užívejte si!

 

 JAK ZAPALOVAT DOUTNÖKY