Jaké existují aroma doutníků?

WhatsApp Image 2021-02-10 at 16.43.18

V přírodě existují pouze dva druhy vůní: rostlinného původu a vůně vytvořené fermentací. Na světě neexistují žádné jiné zdroje aroma. Mezi rostlinné vůně patří květiny, čerstvé dřevo a vůně získané během kvašení - sýr, trhané, vůně potu nebo například hnůj.

Doutník je jedinečný v tom, že kombinuje oba typy příchutí. K jeho výrobě se používá přírodní černý tabák, který zpočátku obsahuje rostlinné aroma. Než se však tabák dostane na stůl baliče, prochází dlouhým zpracováním - suší se a fermentuje se. 

Síla balení má začátečný vliv na přítomnost chuť v doutníku. Velmi těsně zabalený doutník bude hořet pomalu, čímž se sníží množství kouře, a vy budete muset silněji tahat, což způsobí změnu chuti. Pokud byly tabákové listy volně zabalené, váš doutník se v tomto případě rychle spálí, doutník se rychleji zahřeje, což způsobí poškození chuti. Síla doutníku je síla aromatických vlastností tabákového buketu. Proto by bylo správnější nazývat tuto kvalitu doutníků silou doutníkové vůně. 

Ve výsledku zrání doutníkových listů, se množství aromatických sloučenin, které jsou v nich obsažené, mnohonásobně zvyšuje, stávají se složitějšími a rozmanitějšími. To znamená, že fermentace znásobuje spektrum aromatických látek obsažených v tabáku a tabák z doutníků je ze všech nejvíce aromatický.

banner 1_3

Dálé však u hotových doutníků v tabákovém světe rozlišujeme více chutí uvnitř doutníkové kultury. Tyto čtyři chutě může poznat jak začátečník, tak i zkušenější kuřák: sladká, kyselá, slaná a hořká. Všechno ostatní, což častěji rozeznávají chuťové pohárky fajnšmekrů, jsou buď kombinace těchto čtyř, nebo kombinace chuti a vůně.

Dva zvláště důležité faktory chuti jsou zrání a kvalita balení. Časem vyzrálý doutník poskytuje měkčí a rafinovanější chuť než doutník kouřený přímo ihned po zabalení. Velmi těsně zabalený doutník bude hořet pomalu, čímž se sníží množství vycházejícího kouře, a vy budete muset silněji potahovat, což způsobí změnu chuti. Pokud by byly tabákové listy volně zvlněné, váš doutník se v tomto případě rychle spálí, doutník se rychle zahřívá, což vede ke zničení chuti.

Silné doutníky s bohatou chutí mají delší pachuť, než lehčí doutníky. To je způsobeno tím, že v takových doutnících jsou složitější, silnější aroma a chuťové sloučeniny - díky své hmotnosti zůstávají déle na jazyku a nosní sliznici. 

Své oblíbené doutníky byste měli také řádně skladovat, aby si uchovali svoji chuť a aroma. Doporučujeme je bezpečně skladovat v humidoru na doutníky, mezi vaše doutníkové příslušeství by neměl chybět ani tryskový zapalovač a popelník na doutníky. Plánujeteli cestu, své doutníky si nezapomeňte vzít sebou. Pro náročné máme v nabídce i široký výběr cestovních humidorů na doutníky

Zajímá vás například odkud pochází chuť a aroma čokolády v doutníku? Nebo chuť whisky, či také přezrálého sýra? Stejně jako všechny ostatní nám známé odstíny z jiných produktů? Tajemství spočívá v tom, že sada aromatických sloučenin je stejná v čokoládě, víně, tabáku a dokonce i sýru. V závislosti na produktu se liší pouze jejich procento. Právě při procesu fermentace a zrání se v těchto produktech vyskytují dané chutě, díky čemuž jsou nám aroma v doutníku dosti povědomé.