Jak kombinovat whisky a doutník?

banner

Kombinace dobré whisky a kubánského doutníku je dnes považována za klasiku, což představuje poměrně vzácný příklad dokonalého partnerstvímezi alkoholickým nápojem a tabákovým výrobkem. Doutník a whiskey jsou příkladem jedinečné filozofie a životního stylu. Jak je ale správně kombinovat pro nejlepší zážitek? 

Po celém světě existují milovníci kombinace whisky a doutníků. Ale aby byl alkohol v souladu s tabákovým kouřem, musíte znát jemnosti správného výběru tohoto „zlatého páru“. O vlastnostech výběru správných doutníků na whisky bude pojednáno dále v článku. Také vám řeknu, proč odborníci nedoporučují pít whisky s běžnými cigaretami. 

Plnohodnotná ovocně-květinová, jednosladová whisky, která se hodí k silným kubánským doutníkům. Kromě kubánských doutníků jsou vhodné i doutníky z jiných zemí, hlavní je, aby byly co nejvíce voňavé a silné.

Blandit whisky se pije s dominikánskými doutníky. Ačkoli směsné odrůdy nemají výrazný buket chutí, je v nich dobře cítit primární aroma, což se projevuje v kombinaci s dominikánskými doutníky vyrobenými ze směsi různých odrůd tabáku.

banner 1_1

Irská a skotská whisky s doutníkem: Mezi odborníky neexistuje shoda ohledně toho, jaká whisky z těchto zemí se nejlépe hodí k doutníkům. Předpokládá se, že irská whisky chutná čistěji bez cizích nečistot a mnoho skotské whisky voní po rašelině. 

V kombinaci s doutníky mají někteří lidé rádi lehkou rašelinovou vůni, zatímco jiní ne. Proto zde bude správné spoléhat se na váš vkus a vybrat si doutníky na whisky na základě vašich vlastních preferencí.

Kultura pití whisky nepřijímá spěch. Musíte pití věnovat hodně času. Není potřeba se opít, jako po pěti panácích tequily, ale stačí pomalu upíjet malé doušky z hlubokých skleniček.

Pomalost rituálu pití whisky ostře nesouhlasí s rychlým kouřením cigaret. Odborníci nedoporučují kombinovat whisky s cigaretami. Mnohem lepší získat jeden dobrý doutník. 

Cigarety jsou zase považovány za „rychlé“ potěšení. Obvykle se kouří ve spěchu nebo na cestách. Jen málo lidí přemýšlí o chuti cigaret a snaží se ji chytit, takže výrobci používají tabák nižší kvality v cigaretách než v doutnících. Cigaretový kouř nedoplňuje ani neodhaluje chuť whisky.

Osobně, obchod SvětDoutníků představuje úžasné doutníky, které můžete zakout i s vydatnou nabídkou whiskey na webu, jako jsou Laphroiaig Quatter Cask, Talisker 10 YO, nebo Balcenie 12 YO Double Wood