Pořizujeme první humidor

Pro milovníky doutníků je humidor jako malé království, kde mohou uchovávat své poklady v optimálním stavu. Pokud jste rozhodnuti investovat do svého prvního humidoru, následující informace vám pomohou vybrat ten správný a naučí vás, jak ho správně používat, aby vaše doutníky zůstaly v dokonalé kondici.

Co je humidor a proč ho potřebujeme?

Humidor je speciální schránka nebo krabice, která slouží k uchovávání doutníků při optimální vlhkosti. Správná vlhkost v humidoru je klíčová pro udržení tabáku ve svěžím stavu a zabránění jeho vysychání. Suchý tabák může ztratit své chutě a aroma, což ovlivní celkový zážitek.

Kapacita a velikost humidoru:

Před zakoupením humidoru si promyslete, kolik doutníků chcete v budoucnu uchovávat. Existují humidory různých velikostí a kapacit, takže si vyberte ten, který vám nejlépe vyhovuje. Pokud začínáte a plánujete uchovávat pouze několik doutníků, můžete zvolit menší humidor, ale pokud jste sběratelem a máte rádi různé značky a tvary, vyberte si humidor s větší kapacitou.

Typy humidorů:

➡️ Stolní humidory jsou k dispozici v různých velikostech a designech, takže si můžete vybrat ten, který nejlépe vyhovuje vašemu stylu a potřebám.

➡️ Skříňové humidory jsou specializované skříně určené pro ukládání doutníků.

➡️ Cestovní humidory jsou skvělým řešením pro doutníkové nadšence, kteří cestují nebo se vydávají na outdoorové aktivity. Většinou jsou menší než klasické humidory a jsou vyrobeny z odolných materiálů, jako je kůže, dřevo, hliník nebo karbonová vlákna.

Správné užívání humidoru:

1️⃣ Příprava humidoru: Před umístěním doutníků do humidoru, jej nejprve vyčistěte měkkou vlhkou hadříkem. Poté umístěte kvalitní zvlhčovač, který udrží vlhkost v humidoru na správné úrovni.

2️⃣ Udržujte vlhkost: V humidoru musí být pro optimální uchování doutníků udržována vlhkost mezi 65% a 72% RH (relativní vlhkost).

3️⃣ Otáčení doutníků: Pravidelně otáčejte doutníky, aby se dosáhlo rovnoměrného stárnutí tabákových listů.

4️⃣ Zabezpečení humidoru: Ujistěte se, že humidor má pevně uzavřené víčko, aby se zabránilo úniku vlhkosti.

5️⃣ Teplota a umístění: Humidor by měl být umístěn v chladnějším a zastíněném místě, abyste zabránili přehřátí tabáku.

6️⃣ Nezapomeňte: V humidoru není místo pro jiné předměty než doutníky. Udržujte jej čistý a jednoduchý.

S vybraným a správně užívaným humidorem se vaše doutníky budou cítit jako doma a vy si budete moci plně užít jejich bohaté chutě a aroma. Humidor je investicí do kvalitního doutníkového zážitku a ochrany vašich doutníků, takže si jej s láskou vybírejte a pečlivě o něj pečujte.