První zavlhčení humidoru

Po zakoupení svého prvního humidoru je první zavlhčení důležitým krokem k zajištění správné vlhkosti uvnitř. Vlhkost v humidoru je klíčová pro udržení doutníků ve svěžím stavu a zabránění jejich vysychání. Správné zavlhčení zaručuje, že vaše doutníky budou zachovávat své bohaté chutě a aroma, a vy tak budete moci plně vychutnat každý moment kouření. Následujte nás krok za krokem, jak provést první zavlhčení humidoru.

1️⃣ Vyčistěte humidor

Než začnete s procesem zavlhčení, ujistěte se, že váš humidor je čistý a suchý. Vnitřní stranu humidoru a pokud možno i dřevěné panely vyčistěte jemným hadříkem, abyste odstranili případné nečistoty nebo prach.

2️⃣ Připravte zvlhčovací / antibakteriální tekutinu a zvlhčovač

Zvlhčení je klíčovým prvkem udržujícím vlhkost v humidoru. Vemte antibakteriální tekutinu a naneste ji na čistý hadřík a s jeho pomocí potřete celý vnitřní prostor humidoru, nezapomeňte ani na rozdělovače. Humidor zavřete a počkejte pár hodin než se roztok nasákne do dřeva a celý proces několikrát opakujte, dokud nebude vlhkoměr ukazovat optimální vlhkost.

3️⃣ Umístění zvlhčovače do humidoru

Po aktivaci humidoru umístěte dovnitř zvlhčovač do humidoru tak, aby nebyl přímo v kontaktu s doutníky. Můžete jej umístit na horní část humidoru nebo vedle doutníků, aby rovnoměrně uvolňoval vlhkost po celém prostoru.

4️⃣ Kontrola vlhkosti

Po uplynutí 24 až 48 hodin otevřete humidor a zkontrolujte vlhkost uvnitř. Optimální vlhkost pro uchování doutníků by měla být mezi 65 % a 72 % RH (relativní vlhkost). Pokud je vlhkostní úroveň příliš nízká, humidor znovu zvlhčete nebo použijte více zvlhčovačů, aby se dosáhlo požadované úrovně.

5️⃣ Vložení doutníků

Když je humidor správně zavlhčen, poté do něj vložíme doutníky. Doutníky rovnoměrně rozložíme po celé délce humidoru a jednou za čas je otočíme aby se vlhkost dostala rovnoměrně do celého doutníku.

Po úspěšném prvním zavlhčení je váš humidor připraven uchovávat vaše doutníky v optimální kondici. Nezapomeňte pravidelně kontrolovat vlhkost a případně znovu prolít zvlhčovač roztokem abyste zajistili, že vaše doutníky zůstanou svěží a připraveny k zapálení. Humidor je investicí do kvalitního kouření, takže mu věnujte péči a důkladně se o něj starejte.