Výroba rumu

Rum je destilovaný alkoholický nápoj, který je známý svou bohatou historií a charakteristickou chutí. Jeho výroba je založena na složitém procesu, který začíná sběrem cukrové třtiny a končí zráním v dubových sudech.

Výroba rumu začíná sběrem cukrové třtiny. Tato surovina poskytuje základní sacharidy, které jsou nezbytné pro fermentaci a následnou destilaci. Konkrétně se využívá melasa, což je vlastně odpadní produkt při výrobě cukru tak, jak ho známe.

V procesu fermentace se melasa smíchá s vodou a kvasinkami. Kvasinky využívají cukr jako příjem energie, množí se a vznikají odpadní látky jako je třeba alkohol. Tento proces trvá obvykle v řádu dnů až týdnů.

Dále následuje destilace, při níž je celá směs zahřívána a pára je pak chlazena a opět kondenzována, což způsobuje oddělení alkoholu od ostatních látek. Výsledkem tohoto procesu je téměř hotový destilát.

Následuje už jen poslední, neméně důležitý krok, a to zrání v dubových sudech. Během tohoto procesu získává rum svou charakteristickou barvu, aroma a chuť. To vše závisí nejen na destilátu, výběru sudu a délce zrání, ale také na kvalitě okolního prostředí včetně teploty a vlhkosti.

Kvalitní rum zakoupíte také v naší kamenné prodejně na adrese Beranových 65, Praha 9, v Letňanech - Areál Letov (Budova 27). V nabídce máme také jiné druhy destilátů, jako je třeba whisky nebo gin, ale také obrovský výběr doutníků.