Výroba whisky

Whisky je lahodný nápoj s bohatou historií, který zdobí regály mnoha barů a domácností po celém světě. Je známý pro svou různorodost chutí a vůní, což je výsledkem pečlivého procesu výroby.

Základní surovinou pro výrobu whisky je obilí. Pro výrobu irské whisky a skotské whisky je to typicky ječmen, ale používá se také pšenice, žito nebo kukuřice, příp. kombinace více druhů obilovin.

Po sklizení se obilí namáčí do vody, následkem čehož klíčí a uvolňuje enzymy, které štěpí sacharidy na jednoduché cukry. Naklíčené obilí se poté suší, praží a následné naseká. Pak už se přistupuje ke kvašení. Výsledkem je nápoj s obsahem alkoholu pouhých 5-10 %. Procenta stoupají při následném procesu destilace k vysokým hodnotám, až k 85 %. Pro poživatelnost je tedy potřeba výsledný destilát naředit vodou.

Neopomenutelným krokem je zrání v dubových sudech, ve kterém už nějaký alkohol zrál, často se jedná o sudy po bourbonu. Destilace musí probíhat minimálně 3 roky, což je zakotvené i v zákoně. Během zrání získává whisky charakteristické chutě a vůně dřeva a destilátu, který v sudu zrál předtím.

Whisky není pouze nápoj, je to výsledek po staletí zdokonalovaného umění. Každý krok v procesu výroby má svůj vliv na výslednou chuť a kvalitu whisky, a každý výrobce má své vlastní tajemství a techniky, které dělají jejich produkt unikátním. Při každém doušku whisky si tedy můžete být jisti, že pijete nápoj, který má za sebou dlouhou historii a pečlivý proces výroby.