Jak správně ořezávat doutníky

banner doutniky orezavani bez text

Jaký ořezávač použít (jaké jsou druhy a jak s nimi pracovat)?

Než začnete kouřit doutník, musíte odříznout špičku doutníku, jelikož je zapečetěný. Kdysi dávno ho odkusovali s pomocí zubů nebo nožem, a jindy ho zase probodávali šídlem, nebo jiným ostrým předmětem. Nicméně, takové metody samozřejmě mohou doutník zničit, dosáhnete tak nerovnoměrného hoření, kousky tabáku mohou zůstat na rtech a obal doutníku se může uvolnit a roztřepit. Chcete-li odstranit doutníkový uzávěr bez poškození samotného doutníku, potřebujete speciální nástroj zvaný ořezávač.

Jaké ořezávače jsou vhodné pro drahé doutníky?

Každý prémiový doutník musí být oříznutý. Existuje celá řada ořezávačů, ale nejoblíbenějším typem je gilotinka - ty mohou být s jednou nebo dvěma čepelemi. Samozřejmě, pokud je čepel zdvojená, pak je to mnohem jednodušší. Dalším známým typem řezačky jsou speciální nůžky na doutníky. Pomocí těchto nástrojů můžete po ustoupení asi tři milimetry od konce doutník oříznout tak, aby na čepici zůstal jen tenký kroužek. Teprve potom obal zůstane na svém místě, toto víčko mu nedovolí se rozbalit. Když mluvíme o ořezávačích je důležité ještě zmínit ořezávač do tvaru písmene V, nebo například vyštípávač.

banner doutniky orezavani bez text 2

Kde je hlava a pata doutníku?

Každý doutník má “hlavu” a “patu”. Hlava je lehce rozpoznatelná, jelikož je to zaoblený konec, vedle kterého je obvykle prstýnek s logem značky. Za tuto část se doutník bere rukou, kterou ho budete kouřit a od ní také budete odřezávat s pomocí ořezávače. Pata doutníku je naopak na druhém konci a jedná se o část doutníku, kterou budeme zapalovat.

Kde (v kterém místě) správně doutník oříznout?

Po uchopení doutníku za hlavu (kde je umístěn prstýnek), bychom měli opatrně oříznout zaoblený koneček (čepička) čistě a bez roztřepů, aby v ústech nezůstal nepříjemný pocit. Ořez by měl dosahovat tak dvě třetiny čepičky (anglicky “cap”) pro hladké oříznutí a kvalitní zážitek z kouření. 

Na co dávat pozor při ořezávání?

Bez ohledu na to, kterému typu ořezávače dáváte přednost, měli byste určitě věnovat pozornost ostrosti čepele. Čepel kteréhokoli ořezávače musí být ostrá a pokud možno tak ji musíte vždy zachovat naostřenou. Pokud je čepel tupá, neodstřihne špičku doutníku kvalitně, ale spíše ji odtrhne, čímž naruší strukturu doutníkového obalu.

Ochutnejte doutníky z celého světa díky našemu partnerskému e-shopu Dobrutka.eu. Široký sortiment, kvalita zaručena!