Jak správně navlhčit staré doutníky

banner skladovani

Z kouření doutníku se můžete radovat jen v případě, pokud byl skladován při stejné vlhkosti, při které byl vyroben (obvykle 70% vlhkosti). Když je suchý a křehký, tak ztrácí chuť, příliš rychle se kouří a dráždí štiplavým kouřem. Existuje názor, že je nemožné oživit suchý doutník a je lepší jej “zahodit“ protože nebude možné vrátit jeho původní aroma. Ale jelikož již není co ztratit, proč ten doutník nezkusit zachránit?

K opětnému “oživení“ doutníku potřebujete samostatný humidor se vlhkoměrem, kam byste měli dát všechny své suché doutníky. Nejprve nastavte nízkou vlhkost a zvyšujte ji postupně každých 5 dní až na standartní úroveň. Například během procesu zvlhčování je třeba doutníky převrátit a otočit. Doba trvání této metody se rovná době, během které byly porušeny podmínky skladování. Celý proces obvykle trvá 1 až 3 měsíce. Je důležité nevkládat “poškozené“ doutníky do 72% vlhkosti najednou, protože by mohlo vést k roztržení krycího listu doutníku.

Domácí metody oživení

Dříve či později se každý milovník doutníků potýká s problémem vysychání, proto jsou známé domácí metody jejich oživení, které se ukázaly jako účinné, jelikož vrátily 50-80% chuti.

  • Můžete zkusit zahájit fermentaci šokovým zvýšením vlhkosti a teploty - umístěním doutníku do krabice v koupelně, kde je za závěsem zapnutá sprcha, na několik sekund. Poté ji vložte do sáčku, který je pokapaný vodou nebo do zkumavky/pouzdra s navlhčeným cedrem.
  • Další známá metoda: nastříkejte vodu na stěny vaku se zapínáním na ziplock, vložte do něj dřevěnou krabici s doutníky a znovu ji navlhčete, až uschne. Můžete také zabalit dřevěnou krabici mokrým ručníkem a fólií - účinek je stejný. Po několika týdnech (s postupným zvyšováním na 80-90% vlhkosti) se doutníky umístí na další týden do humidoru. Kartonová krabice neumožňuje, aby vlhkost přímo reagovala s listy a měla na ně destruktivní účinek, a také snižuje prudké změny teplot.

banner 1 jak vlhčit

  • V domácím prostředí může humidor nahradit plastová nádoba s navlhčenou cedrovou dýhou nebo zvlhčenou vatou. Je důležité nezapomenout na doutník, abyste zabránili zamokření na jedné straně blízko zdroje vlhkosti.

 

Žádná z metod nezaručuje, že doutník bude zachráněn, ale při pečlivém a postupném zvlhčování lze dosáhnout zcela uspokojivého výsledku.

 jak se drží doutniky banner