Jak skladovat doutníky

banner skladovani

Pokud kupujete kvalitní výrobky a dodržujete podmínky, mohou být doutníky skladovány až 15 let. Podle odborníků na doutníky během prvních tří let ztrácejí částečně své vůně. Pokud si tedy chcete užívat kouření doutníků užít, neměli byste je doma chovat déle než 5 let.

Doutníky lze skladovat ve skleněné nádobě, dóze nebo plastovém sáčku se zapínáním na zip, ale naprosto nejlepší variantou je humidor – speciální krabice pro skladování doutníků, vyrobena ze španělského cedru, a s těsným víkem, aby nedošlo ke ztrátě vlhkosti. Proč španělský cedr? Tato kůra neabsorbuje vlhkost a zápach a zanechává doutníky stejně čerstvé. Bez tohoto jednoduchého příslušenství je velmi obtížné udržet správnou vlhkost doutníků, i když jsou k dispozici všechna měřicí zařízení.

Nedoporučuje se skladovat doutníky různých odrůd tabáku vedle sebe v humidoru, zejména s různými vůněmi, protože jejich individualita zmizí. Doporučuje se doutníky od sebe oddělit například přepážkou nebo je aspoň udělat mezi doutníky prostor. Vnitřek humidoru spolu se zvlhčovačem je zodpovědný za úroveň vlhkosti doutníků uvnitř humidoru. Pro zvlhčování se používá pouze antibakteriální nebo destilovaná voda, která nezpůsobuje plísně. Každý humidor by měl mít vyhrazený prostor pro vlhkoměr, který ukazuje úroveň vlhkosti.

banner 2 skladovani

Skladování doutníků v suchém prostředí bez humidoru není pro jejich zachování možné. Doutníky by se také neměly skladovat na sobě, protože zaprvé může dojít k poškození spodních vrstev a zadruhé existuje riziko vysušení. Doutníky byste neměli vyjímat ze zapečetěných obalů, pokud je neplánujete kouřit. Balené výrobky vydrží mnohem déle.

Doutníky nemůžete prostě dát do pouzdra a zapomenout na ně. Pravidelně byste měli kontrolovat doutníky, zda nejsou poškozené plísní, případně je posunout, což prodlouží jejich životnost. Pokud nechcete svou sbírku po krátké době vyhodit, musíte mít příslušenství ke správnému skladování..

Právě na svetdoutniku.com najdete ten nejširší výběr kubánských doutníků, jejich příslušenství, humidorů a dalších produktů, které jsou důležité pro skutečné milovníky doutníků

jak kourit doutniky banner