Druhy listů v doutníku (krycí, vázací, náplň)

Doutník, to je umění skloubit různé druhy tabáku tak, aby vytvořil dokonalou harmonii chutí a aroma. Abychom lépe pochopili toto mistrovství, pojďme se podívat na hlavní druhy tabákových listů, které se používají při výrobě doutníků.

🍃 Krycí list (Wrapper): Krycí list je tenký a pružný list, který obaluje doutník. Jeho hlavní funkcí je chránit vnitřní plnivo doutníku a také ovlivňovat chutě a aroma. Krycí listy mohou pocházet z různých regionů a jejich barva a textura mají vliv na charakter doutníku. Druhy krycích listů zahrnují:

➡️ Connecticut: Světlý a jemný krycí list s jemnou chuťovou paletou.
Např. Camacho Connecticut Machitos

➡️ Habano: Tmavší a bohatší list s kořeněnými a koženými tóny.
Např. Indian Motorcycle Habano Robusto

➡️ Maduro: Extrémně tmavý a sladký list s nádechem čokolády a kávy.
Např. Cohiba Maduro Secretos

➡️ Sumatra: Středně tmavý list s bohatým a exotickým profilem chutí.
Např. Leaf By Oscar Sumatra Robusto

 🍃 Vazební list (Binder): Vazební list je další důležitý prvek doutníku, který drží plnivo pohromadě. Má za úkol zajistit, aby doutník měl správnou konstrukci a rovnoměrné hoření. Stejně jako krycí listy, i vazební listy pocházejí z různých regionů a mohou mít různé chuťové charakteristiky.

🍃 Plnivo (Filler): Plnivo tvoří jádro doutníku a představuje největší část tabákové směsi. Plnivo je složeno z různých druhů tabáku z různých regionů, což dává doutníku jeho jedinečnou chuťovou paletu. Plnivo může být skládáno z celých listů (long filler) nebo z jemně nasekaných listů (short filler). Long filler doutníky jsou obvykle považovány za vyšší kvalitu a nabízejí lepší zážitek z kouření.

Kouření doutníku je zážitkem, který oslovuje všechny smysly a to, co určuje jeho charakter a osobitost, jsou právě tyto různé druhy tabákových listů. Mistr blender dokáže vytvořit nezapomenutelné kombinace, které potěší a obohatí kuřákovy smysly. Při kouření doutníku si tak každý kuřák může vychutnat širokou paletu bohatých chutí a objevovat nové dimenze v kouření doutníku. Pokud potřebujete poradit s výběrem, navštivte naši pobočku v Praze Letňany.